|
|
|
... Miért könnyezünk a hagymától?
Mindenki tapasztalhatta már, hogy a hagyma reszelése, felszeletelése könnyezéssel jár. Ezen műveletek során összezúzódnak a hagyma sejtjei, amelyek az allinases elnevezésű enzimeket és szulfidokat tartalmaznak. Az enzimek hatására a szulfidok kénsavvá alakulnak át. Ez bomlékony és gáz formájában a szembe kerül, ahol az ott lévő nedvekkel reakciób... |
2024-01-20 23:53:07 |
|
|
|
|
|
|
... könnyezünk a hagymától?
Mindenki tapasztalhatta már, hogy a hagyma reszelése, felszeletelése könnyezéssel jár. Ezen műveletek során összezúzódnak a hagyma sejtjei, amelyek az allinases elnevezésű enzimeket és szulfidokat tartalmaznak. Az enzimek hatására a szulfidok kénsavvá alakulnak át. Ez bomlékony és gáz fomájában a szembe kerül, ahol a az ott lévő nedvekkel reakció... |
|
2010-06-26 13:02:44 |
|
|
|
|